ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΗΤΕΡΕΣ

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ?

 

Η πρώτη επίσκεψη πρέπει να πραγματοποιείται μέχρι τα πρώτα γενέθλια του παιδιού! Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνει με το που ανατείλουν τα πρώτα δόντια του παιδιού, δηλαδή μεταξύ 6 και 12 μηνών. Με αυτή την πρώτη επίσκεψη, στην ουσία, καθιερώνεται ένα νέο σπίτι για το παιδί σας, το « οδοντιατρικό του σπίτι». Η έγκαιρη εξέταση και η προληπτική φροντίδα προστατεύει το χαμόγελο του παιδιού σας και τώρα και για το μέλλον!

 

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΝΩΡΙΣ? ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΒΡΕΦΟΣ

Ο πιο σημαντικός  λόγος είναι, για να ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης. Τα οδοντιατρικά προβλήματα μπορούν να ξεκινήσουν νωρίς . Μεγάλη ανησυχία συνιστά η τερηδόνα της πρώιμης παιδικής ηλικίας (για μερικούς γνωστή ως τερηδόνα του μπιμπερό ή τερηδόνα του θηλασμού). Όταν η διατροφή του παιδιού περιλαμβάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από μητρικό γάλα, τα εκκολαπτόμενα δόντια παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Έτσι, όσο νωρίτερα πραγματοποιηθεί η οδοντιατρική επίσκεψη, τόσο καλύτερη είναι η πιθανότητα πρόληψης οποιωνδήποτε οδοντιατρικών προβλημάτων. Παιδιά με υγιή δόντια μασάνε το φαγητό τους με μεγαλύτερη ευκολία και χαμογελούν με αυτοπεποίθηση.  Επισκεφθείτε τον ειδικό  με το παιδί σας άμεσα για ζωή με καλή στοματική υγεία!

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΗΔΟΝΑ ΤΟΥ ΜΠΙΜΠΕΡΟ Ή ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ?

Ο θηλασμός θα πρέπει να αποφεύγεται μετά την εμφάνιση των πρώτων  παιδικών δοντιών ( νεογιλά δόντια) και θα πρέπει να εισαχθούν σιγά σιγά άλλες πηγές διατροφής. Τα παιδιά δεν πρέπει να κοιμούνται με το μπιμπερό, αν αυτό περιέχει οτιδήποτε άλλο εκτός από νερό. Το να πίνουν τα παιδιά χυμό από το μπιμπερό πρέπει να αποφεύγεται. Ο χυμός  θα πρέπει να τους δίνεται σε ένα ποτήρι μαζί με το γεύμα ή σαν σνακ.

 

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΤΑΙΣΜΑ ΑΠΌ ΤΟ ΜΠΙΜΠΕΡΟ?

Τα παιδιά καλό θα ήταν να απαλλαγούν από το μπιμπερό στους 12  με 14 μήνες.

 

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΠΙΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΑΧΤΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΠΙΛΑΣ?

Το πιπίλισμα της πιπίλας είναι απόλυτα φυσιολογικό για τα βρέφη. Τα περισσότερα σταματούν στην ηλικία των 2 ετών. Το παρατεταμένο πιπίλισμα μπορεί να προκαλέσει στραβά δόντια και πρόβλημα στη γνάθο. Αν συνεχίζεται ως τα τρία έτη , είναι απαραίτητη η αξιολόγηση της κατάστασης από τον παιδοδοντίατρο.

 

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΠΛΕΝΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ?

Το συντομότερο δυνατό! Ξεκινήστε από τη γέννηση του παιδιού, να καθαρίζετε τα ούλα του παιδιού σας με μια μαλακή οδοντόβουρτσα ή με ένα πανί με νερό. Από τη στιγμή που αρχίζουν τα εμφανίζονται τα δόντια, βουρτσίζετε δύο φορές τη μέρα χρησιμοποιώντας οδοντόπαστα με φθόριο και μια μαλακή, κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού σας, οδοντόβουρτσα! Χρησιμοποιείστε μια σταγόνα οδοντόπαστας για να βουρτσίσετε τα δόντια του παιδιού σας με ηλικία κάτω των 2 ετών και για παιδιά 2-5 ετών  ποσότητα όση το μέγεθος ενός μπιζελιού . Να θυμάστε ότι τα μικρά παιδιά δεν έχουν την ικανότητα να βουρτσίσουν μόνα τους τα δόντια τους αποτελεσματικά!